Wednesday 27 January 2010

Lumeee, lumeeeeeeee…

 


IOAN BOCŞA - Mă dusei lunea la târg

Uite de ce îmi plac târgurile de ţară. Deşi au loc doar de 2 ori pe an în aceeaşi locaţie, e suficient cât să-ţi umpli tolba cu fotografii. Lume de toate felurile. Nici la ONU nu vezi atâta culoare şi diversitate, iar animalele întregesc această imagine. Însă veselia şi sporovăielile oamenilor nu acoperă tristeţea din ochii şi mugetele animalelor cărora soarta le rezerva doar surprize (fără Andreea Marin).

M-a înduioşat acest viţel, se uita în gol, iar gândul poate îi zbura către maică-sa, pe care cu siguranţă n-o va mai vedea niciodată în lumea asta.

_DSC2392

Măcar a avut parte de puţină răzbunare. Pe stăpânul lui îl durea o pârdalnică de măsea de-i venea să roadă cuşca. Cam firavă răzbunarea totuşi.

_DSC2393

În mulţime, înconjurat de mai mulţi nepricepuţi şi de o grămadă de gură cască, Naşul din imagine îşi dădea cu presupusu’ la cai, ca mare specialist în domeniu. Sau ca să atragă atenţia.

_DSC2422

La târguri îmi place cum se negociază. Dacă nu eşti bine înfipt pe călcâie şi nu ai oleacă de tupeu poţi să pierzi mult la preţ mai ales în favoarea celor care se cred superiori ca rasă.

_DSC2441

Hehe, cine se gândea că la Sălişte vor veni şi cowboy la târg? Personajul din imagine este un olandez stabilit într-un sătuc arondat administrativ oraşului Sălişte. A renunţat la viaţa lui din Vest pentru a trăi în Estul Sălbatic, doar din munca pământului şi din creşterea animalelor. Şi reuşeşte. Are două vaci şi doi cai, animale faine, şi ceva pogoane de pământ. Bravo lui, că noi nu suntem în stare de agricultură. O fi preconizat criza din timp. Ah, era sa uit, părul prins la pălărie e păr de om.

_DSC2446 _DSC2456

Copii mici lăsaţi în grija fraţilor sau surorilor mai mari, până când părinţii lor bat târgul pentru a vinde câte ceva, a intermedia vreo afacere, sau pur şi simplu pentru a face aprovizionarea. Ceaiul din biberon avea o culoare destul de dubioasă, ori era vreo reţetă mai secretă, ori era bere neagră. Însă mult mai sănătos decât orice Happy Meal.

_DSC2501 _DSC2502

Asta da. Într-un portbagaj de Dacie semicoaptă am reuşit să surprind una din reţetele secrete de la Knorr în ceea ce priveşte haleala instant. Este vorba de varianta de criză a Instant Pork Soup, care vine cu tot cu oală şi cu porcul viu, oferind prospeţime 100% şi neavând nici un fel de conservant. Porcul fiind alergic la ele.

_DSC2534

Idilă de târg. O îmbrăţişare între vechi prieteni. Fiecare era cu jumătatea lui prin târg, însă fierbinţeala amintirilor plăcute şi treburilor neterminate e greu de stăvilit. Dar lumea e înţelegătoare, târgul fiind doar de 2 ori pe an.

_DSC2570

Dacă Bocelli ar fi putut vedea o asemenea scenă, la fiecare “Time To Say Goodbye” ar fi izbucnit în plâns. Viţelul urma să fie vândut, probabil pentru sacrificare, iar el ştia asta. La fel şi mama lui, dar îi era alături. Sentimente umane? Nu, ceva mai presus de uman.

_DSC2641

Greu în târg. Venit de dimineaţă cu “trebi” (=treburi, n.a.), după ce a rezolvat câteva beri şi nişte rachie, a fost răpus de oboseală. Şi nu oricum, brusc şi dintr-o dată. Cu ruda carului în braţe. Ca să nu i-l fure nime’.

_DSC2668

Dragilor, abia aştept târgul de primăvară. Voi fi prezent şi voi relata de la faţa locului. Cine vrea legătura?

14 comments:

Unknown said...

Superbe :)

Anonymous said...

Am citit despre această minunăţie de blog de la Sindesign, o persoană care respectă munca bine făcută.

Despre imaginile de mai sus orice comentariu ar fi de prisos, dar adaug...viaţă...asta exprimă...

Zi faină!

Andrei Paul said...

imi plac mai ales portretele de animale

again,me said...

Unde e mai exact acest sat,Saliste? frumos blog,app !!!

davidpostatny said...

@horhhe, multzam man
@geanina, multumesc pentru cuvinte si pentru vizita
@Andrei multumesc pentru trecere
@again,me langa Sibiu, spre Alba.

Rares Pulbere said...

Foarte tari fotografiile din targ... am mai vazut ceva si din seriile anterioare si mi-au sarit si atunci in ochisori. :D

Am prins de cateva ori un targ intre sighioara si tg. mures si tot timpu am vrut sa ma opresc la pozat, din pacate niciodata nu am avut timpul. Tare ma tenteaza si pe mine o iesire de genu.;)

davidpostatny said...

@Rares Zbangee-ule, multzam de vizita, poate ne-om vedea si noi prin amabilitatea maestrului Georg von Kronstadt si facem schimb de experienta. Dar daca mai zaresti vreun targ, chiar si din goana trenului,trage semnalul de alarma si mergi la fotografiat. Nu o sa-ti para rau. Dar daca nu te opresti, uite ce procese de constinta iti faci :)

Bieţîvan Ratat said...

Acesta este un gen fotografic care vi se potriveşte foarte bine, stimate domn! Felul în care surprindeţi aceste crîmpeie de viaţă în tîrg mă fac să zîmbesc cu bunădispoziţie, îmi priesc. Sincronizaţi declanşările cu cele mai potrivite ipostaze ale personajelor.

Personajul olandezului western e fantastic. Mai ţineţi minte filmul ”The Good, the Bad and the Ugly”? Seamănă perfect cu actorul Lee Van Cleef!

davidpostatny said...

Multzam fain B.R. ;)

Anonymous said...

Foarte frumos ceea ce-ai făcut, imi plac pozele foarte mult. Succes în continuare!!

Jeanina Vlad said...

Dap, geniale poze. Ar fi fain să le pui şi în varianta color, că spuneai că-i foarte colorat târgul. Să faci un post cu aceleaşi poze, în aceeaşi ordine. Plăcut, foarte plăcut!

davidpostatny said...

@multumesc Cris
@Jeanina, imi place "magia" alb negru a unui fotoreportaj. Nu pot reveni cu varianta color. Dar promit un fotoreportaj color ;)

Ana said...

Foarte bune cadrele, reprezentative. Doar la primul, cu vitelusul, mi-ar fi placut sa-l prinzi dintr-un unghi in care sa nu aiba capul petrecut de acele gratii.

davidpostatny said...

Multumesc Ania. Era o idee, insa am vrut sa punctez "detenta".